Smedstorpets Labradoodles

Vill du bli en del av Team Smedstorpet?

Sedan några år tillbaka har vi sakta men säkert utvecklat vårt avelsprogram för att kunna bygga en bred och förtroendegivande avel med friska, sunda och vackra hundar. Det hade varit omöjligt utan fantastiska fodervärdar som ställer upp på allt och som erbjuder varma och trygga hem för våra mest värdefulla hundar. Genom att bli en del av Team Smedstorpet blir du en del av ett tätt och värdefullt samarbete och kommer att värna om antingen en potentiell avelstik eller avelshane. Hunden är noga utvald, antingen ur egen uppfödning eller inköpt och vi hoppas att den ska utvecklas till att bli det där ”lilla extra” som vi strävar efter. Att du vill bli vår fodervärd betyder att du har satt dig in i vårt arbetssätt och vårt sätt att se på kommunikationen mellan människa och hund och att du kan leva efter den i nära samarbete med oss.

51A4D93B-22F2-4433-AE3F-BA44C78EC452

Man har hunden som sin egen och står för alla ”vanliga” kostnader som kommer med ett ordinarie hundägande, mat, prylar, leksaker samt en helt vanlig veterinärvårdsförsäkring.

Ett grundkrav är att någon i familjen är hemma på dagarna och att man har gott om tid över för att ta hand om en hund. En Australian Labradoodle kan lära sig att vara ensam hemma kortare stunder men utgångspunkten är att hunden ska få hänga med på det mesta och inte regelbundet behöva lämnas eller passas av utomstående.

Vi ser också att du som fodervärd bor som mest 2 timmars resa från oss på Smedstorpet. Om tiken löper eller om hanhunden behöver användas så måste ni som fodervärdar komma med hunden till oss och av den anledningen får inte långa resor ställa till det. Biologi är inget vi råder över så ibland kan varslet bli kortare än om vi mer exakt hade kunnat planera när parning måste ske. Vi vill också i möjligaste mån lära känna våra foderhundar och det är särskilt viktigt att fodertiken kan vara hos oss vid några tillfällen för att bli trygg med att vara hos oss i vårt hem.

IMG_4035

När foderhunden är 1 år genomför och bekostar vi en rad olika tester. Vi gör ett flertal DNA-prov för att se att den inte bär på ärftliga sjukdomar, vi röntgar höfter, armbågar, kollar hjärta, patella, ögon mm. Om hunden INTE klarar samtliga tester har man som fodervärd möjlighet att köpa ut hunden till motsvarande halva valppriset om 25 000kr eller också lämna tillbaka den. Mest troligt är att hunden klarar alla tester och då brukar det bli så att vi tar den första kullen på tiken vid 2 års ålder. Vi tar max tre kullar på en tik och om allt går som det är tänkt har hon fått sina tre kullar vid fem års ålder. Tiken kastreras och ägandet skrivs över till dig som fodervärd.

Två veckor innan det är tid att få sina valpar kommer tiken hem till oss och stannar ytterligare 8 veckor efter att de små kommit till världen, totalt 10 veckor. Här måste man allvarligt fundera på huruvida det känns ok eller ej. Våra fodervärdar tycker såklart alltid att det blir tomt när hunden reser bort men ser också möjligheten att kunna ta ut svängarna lite extra under tiden hunden är hos oss.

IMG_4301

Om man istället har en hane som foderhund gäller det att kunna ställa upp när det gäller. Vi planerar givetvis våra parningar men det kan hända att ni kan behöva komma på ganska kort varsel. En naturlig parning innebär ofta 2-3 besök med en dags mellanrum. Som längst håller vi hanhunden tills han fyllt 7 år alt han har parat max 10 tikar (vilket är mycket ovanligt) därefter kastreras han och ägandet övergår till dig som fodervärd.

Om allt det du läst känns roligt och spännande är du varmt välkommen att fylla i en intresseanmälan för att bli fodervärd. Ofta spar vi en tik ur varje kull, ibland spar vi också en hanhund eller också köper vi in hundar från andra delar av världen så behovet av bra, pålitliga och trygga fodervärdar är alltid aktuellt och uppskattat!

Fyll i en intresseanmälan för fodervärdsskap!