Smedstorpets Labradoodles

Lite om Australian labradoodle

Tyvärr finns det inga allergifria hundar så låt dig inte luras av påståenden om att Labradoodlar inte hårar eller är alltigenom allergivänliga. Labradoodlar kan ha päls som fäller och andra inte. Labradoodlar av typen Origin är ännu tidigt i sin rasutveckling och därför ganska oförutsägbara både storleksmässigt och i pälslaget medan Australian Labradoodles däremot är betydligt mer pålitliga både vad avser päls, storlek och temperament. Söker man en mer ”allergivänlig” hund kommer Australian Labradoodle därför ofta till sin fördel. De har även en päls som med fördel kan tvättas ofta vilket också gör att man får bort allergenet.
25092016-_70V8096Australian Labradoodle fäller inte hår som hundar med vanlig päls utan har hår mer som vårt eget, tappar något strå ibland men oftast inte. De är smarta, trygga, kloka, nyfikna, familjekära och vill alltid vara med. Passar således inte familjen som arbetar heltid och som inte löst hundpassningen ordentligt. De är vänliga mot andra hundar och allt annat än aggressiva. En lös Australian Labradoodle är upprymd och full av energi men mjuk, lugn och tyst när man hanterar den. Förmågan att finna sig i situationen och kunna slappna av är ovärderlig i t ex arbete med barn i vårdhundssituationer.
14032016-_70V6557
Historia
En skäggprydd herre vid namn Wally Conren arbetade vid Guide Dog Association of Australia som uppfödningsansvarig och under slutet av 80-talet kom en fråga från Hawaii där en synskadad kvinna sökte efter en allergivänlig ledhund eftersom hennes man var allergiker. Enkelt trodde Conren som dock efter några år och otaliga försök senare hittade en lämplig pudel som korsades med en av centrets välpresterande labradorer. Bara tre valpar föddes men saliv och pälsprov skickades till Hawaii. En av valparnas prover visade sig inte ge några negativa utslag på den Hawaiianska äkta mannen och därmed var Conren något på spåren.